Minigrisar

MINA UNDERBARA, SÖTA, SNÄLLA OCH SMARTA MINIGRISAR!!

Vi skaffade ALBA i slutet på sommaren 2012.

Hon är född 30/5 2012, kommer från Marks kommun. Madkullen Berghem SE nr: 070278

Hon är en svart minigris sugga med vita tecken. Väger nu som vuxen ca: 30-35 kg. Hon är i storlek som en mellanstor hund! Mankhöjd ca 40-45 cm. Väldigt tam och snäll.

Vår andra blivande avelssugga BRITTA skaffade vi sommaren 2017!  (Född: 22/3- 17)

Hon är också svart med vita tecken, mycket mindre än de andra grisarna än så länge.. återstår att se hur stor hon blir. Hon är köpt i Hyltebruk, Halland (tyvärr utan eget SE nr där, men hennes föräldrar har: Pappan- 221695 & mamman- 202887)

Hon var så ljuvlig både i lynne och utseende så det gick inte att motstå!

GRISEKNOEN är vår Avelsgalt.

  • Han är född 29/9 2014. Kommer nerifrån Skåne. SE nr: 214693

Han är en helsvart galt och är något mindre i storlek än Alba.

Förutom våra avelsgrisar har vi tre stycken kastrater som sällskap!

FRASSE: Född 1/4-2013

TOTTE: Född 29/7-2013

ABBE: Född 23/5-2014

Dessa med vårt eget SE nr: 222195

(Vår tidigare avelsgalt BORIS är fortfarande i våra tankar.. 

2012-2018. RIP..)


Den 21/5 2017 fick äntligen vår fina Alba 7 st friska och krya små kultingar!❤

Allt gick jättebra och Alba var såå duktig!

2 galtar och 5 gyltor blev det! 2 svarta, 2 helrosa och 3 rosa med svarta fläckar..

 

Alla såldes ganska snabbt. två & två förstås och den 7:e uddagrisen kom till ett hem där en griskompis väntade! Härligt! <3 Tiden går bara så fort när de är här till låns..

Välkomna hit om ni vill prata och titta på grisarna!

Öppet lördagar och söndagar mellan kl 12-16 augusti ut, eller måndagar året runt mellan kl 16-19!

Det går självklart bra att ringa mej med om ni undrar nåt: 0733 303750!

HÄR NEDAN KOMMER LITE INFO FÖR DEJ SOM VILL VETA MER OM MINIGRISAR!


 

Grisar är flyktdjur och föds inte tama.

Man formar dem efter hand och det tar lite tid att vinna deras tillit och vänja dem för omvärlden, men när man gjort det får man en helt underbar kompis för livet!

En gris är inte som en hund utan som sej bör just en gris! Det får man inte glömma och det är de som gör dem så fantastiska!

Griskultingar går, ser och nöffar precis som en vuxen gris från dag 1! Det är ju oehört imponerande att se en sådan liten på många sätt bete sej som en vuxen, men man får inte glömma att de trots allt är bebisar!

Många som kommer hit hem blir nog lite besvikna när kultingarna inte kommer springande på kommando med en gång utan är lite skygga och gärna håller sej nära sin mamma..

De skriker oftast när man lyfter upp dem då det inte är naturligt för en gris att bli buren! Man ser ju aldrig en sugga komma bärandes på sin kulting i munnen som en hund eller katt gör..

Det finns en anledning till talesättet: Skrika som en stucken gris, men vänjer man dem genom att lyfta dem ofta upp och ned blir de snart trygga i även det!

 

Minigrisar sover och äter mycket som små (som alla bebisar.!)

När de är ca 2 veckor börjar de härma mamma och böka runt i jorden och äta ett och annat litet.

Galtarna ska kastreras så fort som möjligt om de inte ska säljas i avel! De blir annars lätt testesteronstinga och dominanta.. 2 okastrerade galtar kan inte bo ihop, det är bara en tidsfråga då innan de gör upp och en förr eller senare stryker med.

Kastrater därimot blir hur mysiga som helst, likaså gyltorna och de brukar gå jättebra att ha de tillsammans i samma hage.

Hurvida man ska välja att köpa en gylta eller en kastrat vill jag låta vara osagt.. gyltan brunstar ju var 3:e vecka och får man en som är lite stingslig just då kan det ju bli lite jobbigt. Jag märker aldrig nåt på min Alba förstås.

En kastrat får oftast betar trots kastreringen, de brukar inte alltid bli lika stora som på en galt dock. Det kan ju en del se som en nackdel men de går ju att fila ned eller knipsas av en bit om de skulle vara till besvär. De har ingen känsel i dem!

För övrigt ser jag inte att könet har någon större betydelse!

 

 

Min veterinär brukar kastrera mina galtar vid ca 1-1,5 veckas ålder, då är ingreppet ganska enkelt!

Vid 1 månads ålder får de sin första vaccination, mot bla rödsjuka och de blir även avmaskade.

Jag ser alltid till att de även får sin 2:a vaccination innan de lämnar mej och flyttar till sina nya hem, den brukar de få vid tidigast 8 veckors ålder, sen är de fullvaccinerade upp till ett år framöver.

Vaccinationen som bör göras årligen går tyvärr oftast bara att köpa i storpack (typ 20 pack) och görs av veterinär.

Kan man gå ihop flera grisägare och göra det samtidigt är det ju att föredra, annars får man nog räkna med att betala nån tusenlapp vilket det ifs är värt!

 

Minigrisar mår bäst i par! En ensamgris blir lätt understimulerad och skrikig.. de hittar då gärna på hyss som att tugga sönder tapeter och lister och det blir ju ingen glad av!

Ska man ha gris utomhus i en hage är det faktiskt lag på att ha minst 2 stycken tillsammans! Inomhus är det tillåtet att bara ha 1 gris men då krävs ständig sysselsättning och sällskap och det är såklart svårt att uppnå.. Många tror att en hund eller kattkompis ska räcka, men de behöver en artfrände att prata samma språk med! <3

Jag tycker åter igen det är värt att nämna att hundar är rovdjur och grisar bytesdjur och att man bör vara väldigt försiktig med att lämna de två arterna utan tillsyn! Jag har sett och hört allt för många tråkiga historier där det inte slutat lyckligt..

 

Man får en minigris rumsren ganska lätt! De är väldigt renliga av sej och vill inte kissa och bajsa där de äter eller sover! Vi började med en vanlig kattlåda med lite torv i för att sen mer och mer ta grisen utomhus efter mat och sömn, skulle det misslyckas är det bara att ställa matskålen där olyckan hänt så brukar det lösa sej självt!

Att gå i koppel med en minigris är alltid spännande! En hund följer ju oftast dej utan större problem, men en gris är mer av det envisa och egna släktet och vill han eller hon bara svänga åt höger kan det bli en betydligt längre promenad än vad du tänkt från början.! ;)

 

Många som kommer hit hem till gården reagerar på att minigrisarna är större än vad de trott!

Jag tycker det är viktigt att alla som vill köpa en minigris av mej är införstådda med hur stora de blir som vuxna!

På nätet visas det ständigt små kultingar klädda i både stövlar och söta små kläder, sittandes i väskor och tekoppar.. Jag tycker det ger en helt fel bild av minigrisar och det finns varken microgrisar eller teacup-grisar i verkligheten!! De korten är tagna när de endast är någon månad gamla och sen får de folk att tro att de inte nånsin blir större! :(

Minigrisar är ett samlingsnamn på småvuxna grisraser och ingen egen ras, därav kan det såklart skilja mycket på storlek från kull till kull. Man bör därför be att få se både mamman och pappan så att man inte köper "grisen i säcken" ;)

Jag kallar hellre mina grisar för gullegrisar eller sällskapsgrisar, ordet mini är så laddat.. Allt är ju relativt! ;)

 

Jag tar 3000 kr st för mina grisar (om man nu redan har en eller flera griskompisar i hemmet) eller 5000 kr vid köp av 2 stycken!

De är då veterinärbesiktigade med intyg och avmaskade samt fullvaccinerade!

De säljs inte tidigare än vid 8 veckors ålder, och EJ till lägenhet! En gris måste få sitt bökbehov tillgodosett och få lov att bara vara gris emellanåt även om den bor inomhus mestadels! En utehage är alltså ett måste!

Jag vill ha en handpenning på 1000 kr insatt på mitt konto när du tingat din/dina grisar, både för din och min säkerhet!

Vid frågor är det bara att höra av sej på tel: 0733 303 750

Jag ger såklart livslång support på alla grisar jag säljer! <3

Välkomna till Stafsinge i Falkenberg!!